Permanente make-up | De Haarstichting (2024)

1. Wat is permanente make-up?

Permanente make-up, PMU, is het inbrengen van een pigment in uw lederhuid. De pigmenten worden met behulp van een fijne naald in uw huid gebracht. De techniek heeft wel wat weg van tatoeëren. Permanente make-up is echter niet hetzelfde als een tatoeage. Het wordt voornamelijk toegepast rondom de ogen en lippen.

2. Ben ik geschikt voor permanente make-up?

Permanente make-up is geschikt voor een brede doelgroep. Met name voor alopecia patiënten biedt de techniek mogelijkheden. Permanente make-up laat u er altijd verzorgd uitzien, ook als u bijvoorbeeld allergisch bent voor gewone make-up producten. De pigmenten lopen niet uit in het water, door het sporten of in de regen. Ook mannen en vrouwen die zelf door onder meer visuele beperkingen zelf hun make-up moeilijk aan kunnen brengen, hebben baat bij permanente make-up. Veel schoonheidsklinieken hanteren een minimumleeftijd voor de behandeling.

3. Welke mogelijkheden heeft permanente make-up?

Permanente make-up is bekend om de mogelijkheden voor het verfraaien van onder meer wenkbrauwen. Waar u normaal met een potlood bezig bent, maakt permanente make-up het gebruik hiervan voor een tot vier jaar overbodig. Daarnaast wordt permanente make-up gebruikt als eyeliner, lipliner, voor de wenkbrauwen en rouge. Maar ook littekens en beschadigingen van de huid door bijvoorbeeld vitiligo kunnen gecamoufleerd worden.

4. Hoe lang zijn de resultaten zichtbaar?

De levensduur van de resultaten zijn voor iedereen anders. Gemiddeld genomen blijft permanente make-up een tot vier jaar zitten. Daarna kunt u kiezen voor een nabehandeling of een zogenaamde touch-up. De aangebrachte pigmenten vervagen op natuurlijke wijze met het verstrijken van de tijd. Helemaal verdwijnen doen ze echter niet. Om de levensduur van de pigmenten te optimaliseren, wordt aangeraden om dagelijks een beschermende crème met een hoge SPF te gebruiken. De invloed van zonlicht versnelt het vervagen van pigment.

5. Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van welke permanente make-up behandeling u overweegt zijn twee tot drie behandelingen nodig. Voordat met de behandeling wordt begonnen, vindt er altijd een intakegesprek bij de schoonheidssalon plaats. De gemiddelde behandeltijd duurt per sessie zo’n 30 tot 45 minuten.

6. Wat kan ik verwachten na de behandeling met permanente make-up?

Direct na de behandeling kan de behandelde huid wat branderig aanvoelen. Dit gevoel trekt weg in de uren en dagen na de behandelsessie. Na een week is uw huid volledig genezen. Het is belangrijk dat u uw huid goed verzorgt. U ontvangt hiervoor adviezen van de schoonheidssalon. Zo wordt het afgeraden om uw huid langdurig bloot te stellen aan zonlicht of de zonnebank. Ook het bezoek aan een sauna en het zwembad worden in de eerste week na een behandeling afgeraden.

7. Kan ik de resultaten van permanente make-up beïnvloeden?

Ja, u kunt het eindresultaat positief beïnvloeden door de adviezen die u van de schoonheidssalon ontvangt na te lezen. Zo is het belangrijk om niet aan uw huid te krabben en eventuele korstjes die ontstaan te laten zitten. Deze laten op een gegeven moment vanzelf los. Blijf in de eerste week na de behandeling van de behandelde huid af. U kunt uw huid reinigen met een schone tissue. Let op dat de huid zo droog mogelijk blijft. Het gebruik van desinfectiemiddelen waaronder Betadine is niet goed voor de behandelde huid. Plak ook geen pleisters op de huid. Voor een snel herstel moet uw huid voldoende kunnen ademen. Resultaten kunnen verder bevorderd worden door de eerste zes maanden na de PMU-behandeling het gebruik van chemische peelings te vermijden.

8. Is een permanente make-up behandeling pijnlijk?

Door het gebruik van een ultra fijne naald is een behandeling met permanente make-up niet helemaal gevoelloos. Hoe u de behandeling ervaart, hangt grotendeels af van uw pijnsensatie. Het gevoel wordt door de meeste mensen eerder als irritant dan als pijnlijk omschreven.

9. Waar moet ik voor de behandeling op letten?

Samen met u streeft de schoonheidssalon naar een optimaal resultaat van een permanente make-up behandeling. Voorafgaand aan de behandeling is het belangrijk om geen groene thee te drinken en/of voedingssupplementen met vitamine A en E te gebruiken. Het kan voorkomen dat door de aanwezige antioxidanten de gebruikte pigmenten dan minder goed aanslaan. Ook het gebruik van bloed verdunnende middelen wordt 24-uur voor de behandeling afgeraden. Overleg altijd met uw behandelend arts over uw voornemen voor een PMU-behandeling. De schoonheidssalon van uw keuze informeert u uitgebreid over de voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen voor de behandelsessie met permanente make-up.

10. Wanneer wordt het afgeraden om een PMU-behandeling te ondergaan?

Permanente make-up is een behandelmethode die voor een grote groep mannen en vrouwen toegankelijk is. Toch kan het voorkomen dat een schoonheidsspecialist u een andere behandeling adviseert of voorstelt om PMU tot een later tijdstip uit te stellen. Dit kan voorkomen bij patiënten die lijden aan bepaalde oogziekten zoals glaucoom en diabetes retinopathie. Daarnaast wordt een behandeling met permanente make-up afgeraden aan mensen met een bloedstollingsziekte en een verstoorde wondgenezing.

11. Hoe permanent is permanente make-up?

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, is permanente make-up niet echt permanent. De pigmenten worden minder diep aangebracht in de huid, waardoor deze met het verstrijken van de tijd vervagen.

12. Is permanente make-up veilig?

Als u een behandeling met permanente make-up overweegt, kies dan voor een schoonheidssalon of kliniek die gekeurd is door de GGD. Hierdoor bent u er zeker van dat aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne wordt voldaan. Permanente make-up brengt uw gezondheid geen schade toe. De juiste behandelaar volgt strikte richtlijnen op het gebied van sterilisatie en desinfectie. Vergelijk daarom altijd meerdere schoonheidssalons die PMU-behandelingen aanbieden met elkaar.

13. Wat zijn de risico’s van permanente make-up?

Cosmetische behandelingen hebben altijd een zeker risico. Dit geldt ook voor een PMU-behandeling. Tijdens het intakegesprek informeert een behandelaar u over een aantal mogelijke risico’s die aan de behandeling verbonden zijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld een kans dat u door onjuist gebruik van de apparatuur besmet wordt met ziekten zoals Hepatitis B en C. Door slechte hygiënische omstandigheden bestaat het gevaar op wondinfecties en slechte wondgenezing die het eindresultaat negatief beïnvloeden.

14. Hoe groot is de kans op een allergische reactie?

Het is mogelijk dat u verschillende allergieën ontwikkeld. Allergische reacties op make-up producten komen regelmatig voor. Vaak bent u dan gebaat bij een PMU-behandeling. De pigmenten die gebruikt worden, zijn hypoallergeen en allergische reacties komen zelden voor. U kunt altijd vragen om een proefstukje met pigment te laten behandelen om een eventuele allergie uit te sluiten.

15. Op welke kosten kan ik rekenen voor een PMU-behandeling?

De tarieven voor een PMU-behandeling zijn afhankelijk van het soort behandeling en de specialist van uw keuze. Verbetering van de techniek maakt hoogwaardige behandelingen met goede resultaten mogelijk. Een volledige behandeling bestaat meestal uit 2 tot 3 behandelsessies. Dit hangt onder meer af van uw huidtype en het verloop van het genezingsproces. Voordat u een keuze maakt voor een behandelaar kan het de moeite zijn om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken. Prijzen variëren per behandeling tussen de € 185 en € 750.

16. Worden de kosten van permanente make-up vergoed?

Kosten voor het aanbrengen van permanente make-up komen niet automatisch voor vergoeding in aanmerking. U kunt bij uw zorgverzekeraar een behandeling met PMU aanvragen als u lijdt aan onder meer alopecia. Overleg hierbij altijd eerst met uw behandelend (huis)arts. Lees voor het aanvragen uw polisvoorwaarden door en neem desgewenst contact op met uw zorgverzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden.

17. Kan ik na een PMU-behandeling normale make-up aanbrengen?

Ja, dat kan. U kunt naast de permanente make-up uw normale make-up blijven gebruiken.

18. Kan permanente make-up worden aangebracht voor mijn geplande chemokuur?

Het is mogelijk om PMU als ondersteuning te gebruiken voor het begin van de chemotherapie. Tijdens een behandeling wordt een schaduw aangebracht tussen uw bestaande haartjes. Als de haartjes als gevolg van de chemokuur uitvallen, heeft u tijdelijke wenkbrauwen. Het is ook mogelijk om op uw wimperrand een lijntje te laten zetten. Tussen de permanente make-up behandeling en de chemotherapie moet een periode van minimaal 5 dagen zitten.

19. Ik overweeg een lipliner, maar heb regelmatig last van een koortslip. Is dat een probleem?

Als u op de dag van de PMU-behandeling een koortslip heeft, zal de behandeling worden uitgesteld. U kunt een koortslip vaak voorkomen door 3 dagen voor de behandeling L-Lysine in te nemen samen met Vitamine C-Ester. Laat u door de apotheek of drogist adviseren over de juiste dosis.

20. Wat is het verschil tussen permanente make-up en een tatoeage?

Beide technieken lijken erg op elkaar. Het grote verschil is dat tatoeage inkt veel dieper in de huid wordt ingebracht en blijvend van aard is. Permanente make-up wordt in de lederhuid aangebracht. De pigmenten vervagen met de tijd. Hierdoor is het mogelijk om de PMU aan te passen.

21. Is het eindresultaat van PMU direct na de behandeling zichtbaar?

Nee, uw huid heeft tijd nodig om te herstellen. In de eerste week na de behandeling zijn de pigmenten donkerder. Binnen een week neemt de intensiteit van de kleur met zo’n 40% af. Het eindresultaat is vier tot acht weken na de behandeling bereikt.

22. Welke PMU behandelingen worden het vaakst uitgevoerd?

De meest toegepaste en gevraagde PMU behandeling betreft de wenkbrauwen. Wenkbrauwen zijn medebepalend voor uw gezichtsuitdrukking en uiterlijk. Bovendien beschermen ze uw ogen. Het op laten vullen van de wenkbrauwen met permanente make-up is een relatief veilige behandeling die uitkomst biedt als de wenkbrauwen bijvoorbeeld te vaak en te veel geëpileerd zijn, als uw wenkbrauwen dunner worden en/of als uw haar uitvalt door chemotherapie.

23. Hoe kan ik mijn huid verzorgen na een PMU behandeling?

Permanente make-up specialisten geven u na de behandeling vaak een gel of nazorgcrème mee om de behandelde huid te verzorgen. U kunt deze gel voorzichtig met een wattenstaafje aanbrengen. Het doel is om de eventuele korstjes soepel te houden en wondjes te voorkomen. De behandelend specialist geeft tips en advies over de verdere verzorging. Volg de instructies op, u komt hiermee het resultaat ten goede. Belangrijk is om de behandelde huid rust te gunnen en niet te krabben en/of te wrijven, zodat wondinfecties kunnen ontstaan.

24. Kan ik meerdere behandelingen na elkaar afspreken?

Het laten aanbrengen van permanente make-up geeft langdurig zichtbare resultaten. Het kan voor komen dat u het resultaat extra wilt laten benadrukken en/of laten bijwerken. Tussen de verschillende behandelingen zitten enkele weken hersteltijd. Dit varieert doorgaans van vier tot zes weken. Laat u goed informeren over de mogelijkheden en de eventuele risico’s van meerdere behandelsessies die kort na elkaar plaatsvinden.

25. Hoe kan ik me voorbereiden op een behandeling met PMU?

De behandeling vindt niet plaats onder volledige en/of plaatselijke verdoving. U kunt op de dag van de geplande behandeling rustig ontbijten. In geval van medicijngebruik zoals bloedverdunners kan geadviseerd worden om deze in een ander schema te gebruiken. Dit geldt ook voor aspirine en ibuprofen. Het nuttigen van alcohol wordt vanaf 24 uur voor de geplande behandeling afgeraden. Net als sommige geneesmiddelen heeft alcohol immers een bloedverdunnend effect. Als de huid tijdens een behandeling gaat bloeden, wordt het pigment moeilijker opgenomen.

26. Is een behandelsessie voldoende voor een mooi resultaat?

Gemiddeld zijn twee behandelsessies noodzakelijk voor een optimaal resultaat. Direct na de behandeling zult u zien dat het pigment erg donker is. In de volgende dagen vervaagt deze intense kleur. Dit is het gevolg van de huid die zich herstelt, waardoor een gedeelte van het pigment verloren gaat. Tijdens de tweede behandelsessie wordt de kleur netjes bijgewerkt en indien gewenst kan ook nog een correctie op de vorm plaatsvinden. De tweede behandeling duurt doorgaans minder lang dan de eerste behandelsessie.

27. Hoe kan ik de kleur kiezen die bij mij past?

Ervaren PMU specialisten kijken bij de keuze van het juiste pigment niet alleen naar uw ogen, maar ook naar de ondertoon welke uw huid heeft. Dit wordt gedaan om bijvoorbeeld wenkbrauwen goed over te laten komen, zonder dat het resultaat te opvallend en/of onnatuurlijk is.

28. Ik heb gelezen dat ik mijn wenkbrauwen moet scheren voor een PMU behandeling. Klopt dit?

Nee. Voor een natuurgetrouw resultaat wordt het scheren van wenkbrauwen afgeraden. Voor een PMU specialist is het eenvoudiger om te werken aan de hand van natuurlijke aanwezige haartjes.

29. Kan ik een MRI-scan laten maken met permanente make-up?

In het verleden zijn er meldingen geweest van mensen met permanente make-up en/of tatoeages die zwellingen hadden, tijdens het ondergaan van een MRI-scan. In plaats van de MRI-scanner te vermijden, is het belangrijk om voorafgaand aan het onderzoek bij de radioloog en/of de verpleging te vermelden dat u permanente make-up heeft aan laten brengen. Indien noodzakelijk kunnen de nodige voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

30. Welk type PMU behandelingen worden toegepast?

Het aanbrengen van PMU kan zowel op subtiele of meer aanwezige wijze gebeuren, afhankelijk van uw voorkeur. PMU kan worden aangebracht bij de wenkbrauwen, als onder of boven eyeliner, als lipliner, maar ook bij de camouflage van littekens, moedervlekken en als behandeling van kale plekken in het haar. De ene procedure wordt met andere, meer geavanceerde technieken toegepast dan de andere. Laat PMU aanbrengen door een ervaren specialist.

31. Kan PMU onder narcose aangebracht worden?

Nee, het aanbrengen van de PMU wordt zonder verdovingen gedaan. De behandeling is niet helemaal gevoelloos en u kunt een geïrriteerd gevoel ervaren. Ziet u erg op tegen de behandeling? Overweeg om de huid die wordt behandeld voor het aanbrengen van de PMU met een verdovende crème in te smeren. Het gevoel wordt daarmee verder beperkt.

32. Hoe vind ik een ervaren PMU specialist?

Online kunt u cosmetische behandelaars en behandelingen, waaronder PMU, met elkaar vergelijken. Let daarbij op een aantal dingen en kijk verder dan de prijs die in rekening wordt gebracht. Is een prijs voor uw gevoel te goedkoop vraag dan naar wat er precies bij de behandeling is inbegrepen en of u PMU voor en na foto’s mag zien van behandelingen die ter plaatse zijn toegepast. Vraag naar de apparatuur die wordt gebruikt, de werkwijze en de hygiëne in de salon.

33. Ik onderga momenteel een chemokuur, kan ik PMU laten aanbrengen?

Artsen en specialisten adviseren doorgaans om PMU aan te laten brengen voor aanvang van de chemotherapiebehandelingen. Chemotherapie heeft een negatieve invloed op uw immuunsysteem en bij het aanbrengen van PMU bestaat er altijd een zeker risico’s op infecties. Bespreek uw voornemen eerst met de behandelend oncoloog.

34. Wat kan ik verwachten van een PMU consult?

Tijdens een consult bespreekt u met een PMU specialist uw wensen. Voor elke PMU procedure, ooglid, wenkbrauwen en/of lippen kunt u vragen stellen. De specialist kan een op maat gemaakt ontwerp op uw huid laten zien, zodat u de voorgestelde vorm kunt zien. Daarna worden de complementaire kleuren geselecteerd op basis van uw huidskleur en u hoort wat de kostprijs is voor de PMU behandeling. Afhankelijk van de mogelijkheden kan de PMU gelijk worden aangebracht of wanneer u nog niet zeker bent, kunt u later een afspraak maken om de behandeling toe te laten passen.

35. Wordt PMU aangebracht bij minderjarigen?

Cosmetische behandelingen en het aanbrengen van PMU wordt in principe alleen bij meerderjarigen en volwassenen toegepast. Van een bovengrens is geen sprake. U kunt ook op latere leeftijd een PMU behandeling ondergaan.

Permanente make-up | De Haarstichting (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6577

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.