[e398] Padła podczas flashowania

Wszystko na temat telefonów Motorola.

[e398] Padła podczas flashowania

Postautor: lukaszek315 » 23 gru 2007, 23:23

No więc wgrywałem softa i nie wiadomo dlaczego tel się wyłączył i już nie chce się włączyć :/
Flashowałem programem Flash&Backup3.
BootLoader się nie wyświetla lecz komp wykrywa tel jako Blank.
Próbowałem wgrać czystego softa 26R ale F&B staje przy wgrywaniu, SmartMoto wyświetla błędy tak jak i RSD. Co robić? Jest jakiś sposób jeszcze żeby podnieść motke?
Awatar użytkownika
lukaszek315
Moderator
Moderator
 
Posty: 891
Rejestracja: 25 lis 2006, 17:02
Lokalizacja: Tuchola
Model telefonu: Nokia 5530, 112, 6230i, SE K310i
Sieć: HEYAH, PLUS
Karta pamięci: 4 GB MicroSD

Postautor: Flądra » 23 gru 2007, 23:28

moze to ci pomoze:
Uwaga! Jesli fon sie nie wlacza i nie wykrywa go zaden program to nalezy naladowac baterie u kogos majacego taka sprawna motke lub w puncie GSM.


Przywracanie bootloadera

1. Sprawdzamy czy nasz fon jest wykrywany przez programy do flaszowania (np. Multiflashflex.exe z folderu PST)
2. Jesli nie wykrywa nam fona to wyjmujemy na chwile baterie, wkladamy spowrotem i probujemy uruchomic bootloadera. Prosze sie nie sugerowac tym ze telefon nic nie wyswietla! Liczy sie to co wykryje program do flaszowania.
3. Jesli wykrywa fona jako S Flash Neptune LTE to nic dalej nie robimy.
4. Jesli wykrywa fona jako S Blank Neptune LTE to flaszujemy go plikiem R372_G_0E.20.26R_flash
5. Po wgraniu tego pliku mamy juz bootloadera na fonie. Prosze sie nie sugerowac tym ze telefon nic nie wyswietla! Liczy sie to co wykryje program do flaszowania.

Procedura naprawy programem Ramldr

1. Wlaczamy w telefonie bootloadera.
2. Uruchomiamy program Ramldr, ktory znajduje sie w folderze C6RK
3. Po pojawieniu sie komunikatu "Connected" i "Switching device into flash mode" klikamy "send ramldr" i wczytujemy plik ldr.bin
4. W logu programu powinnismy uzyskac taka informacje:

Cytat:
ADDR03FD0000AD
JUMP03FD0010AE
ACKJUMP,03FD0010


Uwaga! Jesli program nie wyswietli ACKJUMP,03FD0010 to musimy wykonac przywracanie bootloadera.

5. Klikamy przycisk "Erase" i czekamy kilka minut az w logu pojawi sie ACKERASE,€
5. W polu "Base addr:" wpisujemy 10000000
6. Klikamy "Send Binary" i wczytujemy plik C650_Rep_Img
Uwaga! W tym czasie program moze sie zwiesic i nic nie wyswietlac!
7. Gdy ostatni wpis w logu bedzie ADDR10FE0000AC to odpinamy telefon od kabla, wyjmujemy baterie i zamykamy program.
8. Wkladamy baterie i po przytrzymaniu czerwonej sluchawki telefon powinien blinknac, tzn. podswietlic na sekunde wyswietlacz i klawiature.
9. Wlaczamy bootloadera (*,# i czerwona sluchawka)

Uwaga! Telefon nic nie wyswietli na ekranie!

Jesli dobrze wlaczylismy bootloadera to w programie do flaszowania powinno sie pojawic S Flash Neptune LTE
10. Jesli fona nie wykrywa, powtarzamy czynnosc z punktu 9 lub wyjmujemy na chwile baterie i probujemy jeszcze raz.
11. Wlaczamy ponownie program Ramldr
12. Uruchomiamy program Ramldr, ktory znajduje sie w folderze C6RK
13. Po pojawieniu sie komunikatu "Connected" i "Switching device into flash mode" klikamy "send ramldr" i wczytujemy plik ldr.bin
14. W logu programu powinnismy uzyskac taka informacje:

Cytat:
ADDR03FD0000AD
JUMP03FD0010AE
ACKJUMP,03FD0010


15. W oknie "Cmd:" wpisujemy RPDS i klikamy send.
16. Po chwili w logu programu powinno pojawic sie:

Cytat:
RPDS
RPDS Ok

Uwaga! Jesli pojawi sie komunikat "RPDS Failed" to odpinamy fona, gasimy program, wyjmujemy na chwile i powtarzamy wszystko od punktu 9.

17. Gdy mamy juz "RPDS Ok" to odpinamy fona, wyjmujemy na chwile baterie, po czym wkladamy ja i odpalamy normalnie telefon. Podswietli sie klawiatura i ekran, ale na ekranie nic sie nie pojawi. Telefon powinien zagrac dzwiek poczatkowy.
18. Podlaczamy fona do kabla i programem multiflashflex.exe wgrywamy dowolnego monstera od E398
19. Po wgraniu monstera telefon juz jest w pelni sprawny, ale zeby wyswietlal cokolwiek w bootloaderze to wgrywamy plik R372_BL_07D0.


Więc jesli to czytasz tzn ze masz problem z motka tak więc jeli masz backupa wgrywasz go i jestes szczęsiwy z uratowania fona.

Jesli natomiast nalezysz do ludzi który są pewni swojego i nieuzywasz backupów to topic dla Ciebie.
Jeśli uda Ci się odpalic bootloadera ( domyslnie "*" " #" + czerwona słuchawka) jesl wszysko okej i przechodzisz do podpunktu nr 2 :)

1. Jeśli nieudaje Ci się właczyć BL (bl=bootloader), zostaja 3 mozliwości
a) Odradzam zaniesc telefon do serwisu
b) Wywołac BL poprzez zwarcie pinów
c) Wykonac TP (test point) uziemienie danego pkk na płytce telefonu (tez odradzam)

Wiec zostaje nam zwarcie pinów (piny to te małe ładne blaszki z którymi łaczy sie kabel USB).
By wywołac owe zwarcie trzeba zmostkować 4 ty i 5 ty pinik jak telefonik leży na wyświetlaczu liczac od lewej ( metody są różne (2 igły, kawałek kabla, kabelek między wtykami kabla, mostek w sr kabla etc etc) nastepnie włozyć baterie:P BL nie zawsze bedzie widoczny (u co bardziej uwalonych motkach nie widać znaków) następnie idziemy do pkt 2.

2) Mamy odpalonego Boot Loadera teraz podlaczamy telefon do kabla USB i odpalamy MFF (multi flash flex) i fleszujemy softem 42R for all :P

Mi niejednokrotnie ten sposob ratował telefon :P Na przykład po nieudanych probach "paczowania" :P
Awatar użytkownika
Flądra
VIP Forum
VIP Forum
 
Posty: 69
Rejestracja: 16 sie 2006, 14:15
Lokalizacja: Stąpo
Model telefonu: LG Viewty KU990
Sieć: FlÄ�dra

Postautor: lukaszek315 » 23 gru 2007, 23:32

Karp, Masz za ten artykuł pomoga, niestety narazie nie sprawdzę bo znowu mi komp wyświetla że nie rozpoznaje urządzenia :/
Awatar użytkownika
lukaszek315
Moderator
Moderator
 
Posty: 891
Rejestracja: 25 lis 2006, 17:02
Lokalizacja: Tuchola
Model telefonu: Nokia 5530, 112, 6230i, SE K310i
Sieć: HEYAH, PLUS
Karta pamięci: 4 GB MicroSD

Postautor: Kiko » 23 gru 2007, 23:48

lukaszek315, przeczyść styki w telu i wgraj nowego softa flash backup-em 2.5
Kiko
Moderator
Moderator
 
Posty: 1442
Rejestracja: 05 paź 2006, 17:57
Lokalizacja: Bochnia
Model telefonu: K800i
Sieć: Heyah
Karta pamięci: 2GB

Postautor: lukaszek315 » 23 gru 2007, 23:53

No już mi wykrywa, ale f&b przy wgrywaniu sie zatrzymuje i koniec :/
Czy to że F&B się zatrzymuje przy CG1 to może być wina słabej bateri?
Niewiem czy jest naładowana, gdy zaczynałem wgrywać softa (zanim padła) bateria była naładowana na full, to było pare godzin temu.
Awatar użytkownika
lukaszek315
Moderator
Moderator
 
Posty: 891
Rejestracja: 25 lis 2006, 17:02
Lokalizacja: Tuchola
Model telefonu: Nokia 5530, 112, 6230i, SE K310i
Sieć: HEYAH, PLUS
Karta pamięci: 4 GB MicroSD

Postautor: Kiko » 24 gru 2007, 0:04

lukaszek315, orginalna bateria :?: jak masz czym to naładuj jak nie to możesz podpiąć pod styki zasilacz (lub ładowarke) o napięciu 4V
Kiko
Moderator
Moderator
 
Posty: 1442
Rejestracja: 05 paź 2006, 17:57
Lokalizacja: Bochnia
Model telefonu: K800i
Sieć: Heyah
Karta pamięci: 2GB

Postautor: lukaszek315 » 24 gru 2007, 0:05

Kiko102, tak oryginalna, tylko dość słaba jest
Naładuje ją dziś na dziko, ładowarką od noki i jutro sprawdze jeszcze
Awatar użytkownika
lukaszek315
Moderator
Moderator
 
Posty: 891
Rejestracja: 25 lis 2006, 17:02
Lokalizacja: Tuchola
Model telefonu: Nokia 5530, 112, 6230i, SE K310i
Sieć: HEYAH, PLUS
Karta pamięci: 4 GB MicroSD

Postautor: Kiko » 24 gru 2007, 0:22

lukaszek315, jak to nic nie da to spróbuj zrobić Test Pointa
Kiko
Moderator
Moderator
 
Posty: 1442
Rejestracja: 05 paź 2006, 17:57
Lokalizacja: Bochnia
Model telefonu: K800i
Sieć: Heyah
Karta pamięci: 2GB

Postautor: lukaszek315 » 24 gru 2007, 16:08

Naładowałem baterię i gdy wgrywam czystego softa 26R F&B2.5 zawiesza się przy wysyłaniu loadera :/
O co z tym chodzi?
Stosowałem się do intrukcji Karp, ale ten program, ramldr wciągle się zawiesza :/
Awatar użytkownika
lukaszek315
Moderator
Moderator
 
Posty: 891
Rejestracja: 25 lis 2006, 17:02
Lokalizacja: Tuchola
Model telefonu: Nokia 5530, 112, 6230i, SE K310i
Sieć: HEYAH, PLUS
Karta pamięci: 4 GB MicroSD

Postautor: Kiko » 24 gru 2007, 16:44

lukaszek315, spróbuj smartmoto wgrać backupa lub innego softa
Kiko
Moderator
Moderator
 
Posty: 1442
Rejestracja: 05 paź 2006, 17:57
Lokalizacja: Bochnia
Model telefonu: K800i
Sieć: Heyah
Karta pamięci: 2GB

Następna

Wróć do Forum Motorola

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron