Innowacyjny sposób na tylną klapkę w C75

Innowacyjny sposób na tylną klapkę w C75

Postautor: Rafi » 19 cze 2006, 15:57

Aby tylna klapka w c75 przestała się ruszać raz na zawsze i zebyśmy nie musieli podtykać pod nią jakiś papierków itp. wykonamy w domu bardzo prosty zabieg.Zabieg ten w autoryzowanych serwisach nazywa się "poprawa montażu tylnej klapy baterii" . Do wykonania tego zadania będzie potrzebna nam : Zapalniczka Obrazek (lub coś czym będzie można nagrzać plastik ) , śrubokręt pożyczony od "Maćka z klanu" : Obrazek :P :D i klapka z naszego Siemensa c75: Obrazek :] . A więc do dzieła... Najpierw :D :P musimy rozgrzać górne zaczepy klapki tak aby były w miare miękkie i elastyczne (Uwaga! nie rozgrzewany do przesady oraz musimy uwarzać aby nie spalić lub stopić innych częsci obudowy!! ) Robimy to mniejwięcej tak : Obrazek

Gdy zaczepy będą już w miare miękkie bierzemy śrubokręt od Maćka i leko naciskamy w dół zaczepy : Obrazek Nie naginamy zaczepów nadmiernie ponieważ muszą one w miare lekko wchodzić w te oto otwory : Obrazek Nagięcie powinno wynosić około 0,5mm lub mniej (w zależności od wyprofilowania fabrycznego klapki ) ... Gdy nagieliśmy już zaczepy odczekujemy chwilę aby stwardniały i wystygły po czym sprawdzamy czy wchodzą one pasownie do otworów na nie przeznaczonych... Jeżeli wchodzą z pewnym luzem lub klapka nadal się rusza powtarzamy powyższe czynności i jeszcze mocniej profilujemy zaczepy. Klapka po poprawnym wykonaniu wszystkich tych czynności powinna przestać się ruszać oraz przy zamykaniu jej powinniśmy odczówac lekki opór (to znak że zaczepy dotykają górnej częsci otworu czyli poprostu wreszcei się "zaczepieją" :P :] Ot cała historyja :]


P.S. Projekt, pomysł oraz wykananie by buladag z Forum Siemensów X75 Series
?rubokręt nie musi być od Maćka z Klanu :P :D
Ostatnio zmieniony 04 lis 2007, 10:46 przez Rafi, łącznie zmieniany 1 raz
Rafi
Moderator
Moderator
 
Posty: 453
Rejestracja: 11 sty 2006, 17:53
Lokalizacja: wziąść kase?
Model telefonu: Sony Xperia ST26i
Sieć: +MIX
Karta pamięci: 2 GB

Postautor: Wojas997 » 20 cze 2006, 22:04

Tez mi sie klapka rusza ale boje sie to robic zebym czasem za bardzo nie podgrzal zaczepów
Awatar użytkownika
Wojas997
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Rejestracja: 02 cze 2006, 15:09
Lokalizacja: z sieci
Model telefonu: Samsung E250+SD 1GB
Sieć: mix plus

Postautor: heiland » 20 cze 2006, 23:07

A ja tak jak juz wspominalem mam w Orange, a jak ma sie C75
w orange to z klapka jest w 100% ok :P
Awatar użytkownika
heiland
VIP Forum
VIP Forum
 
Posty: 11
Rejestracja: 13 maja 2006, 15:26
Lokalizacja: Dubienka
Model telefonu: SE W810i + 2048 MB/2 GB
Sieć: Plus-36i6

Postautor: Ziom » 21 cze 2006, 10:59

Zrobiłem i po sprawie klapka ani drgie. :D




Pozdrowienia :o
Awatar użytkownika
Ziom
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Rejestracja: 17 mar 2006, 16:04
Lokalizacja: Tarnów
Model telefonu: Siemens c75
Sieć: Era

Postautor: renio_ck » 28 cze 2006, 2:31

heiland pisze:A ja tak jak juz wspominalem mam w Orange, a jak ma sie C75
w orange to z klapka jest w 100% ok :P

Bzdura ja też mam c75 w orange i po 1,5 tygodnia tez mi się zaczęła klapka ruszać. Wsadziłem tam w te otwory trochę taśmy klejącej i się nie rusza już, ani nie wypada ta taśma z otworów. A obudowę żadko zdejmuję więc i tak nie mam sie co przejmować ze bedzie trzeba zabieg powtarzać.
renio_ck
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 cze 2006, 0:24
Lokalizacja: Łomża
Model telefonu: siemens c75
Sieć: orange

Postautor: InOsAK » 28 cze 2006, 4:03

Ja mam w Erze i klapka też jest OK. Może to zależy po prostu od serii.
Awatar użytkownika
InOsAK
VIP Forum
VIP Forum
 
Posty: 13
Rejestracja: 16 lis 2005, 1:29
Lokalizacja: Opole
Model telefonu: Siemens C75 (R.I.P.)
Sieć: Era

Postautor: TYCHU » 28 cze 2006, 7:33

Można polenizować na ten temat kto ma dobrą klapkę a kto nie :D Pomijając sieć z której mamy telefonik to

a) zależy ile razy dziennie rozbebeszamy tel
b) czy nie dali Wam koma z dupnej serii jak to kolega wyżej napisał :)

Patent fajny z tym dopasowywaniem i podgrzewaniem tylko jakiś piroman to spali całą klapkę, więc piromanom mówimy stanowczo 3x nie :D :P :D
Awatar użytkownika
TYCHU
Help Team
Help Team
 
Posty: 15
Rejestracja: 16 mar 2006, 23:51
Lokalizacja: Łódź
Model telefonu: SiemensC75 / Nokia 73
Sieć: Orange
Karta pamięci: 2 GB

Postautor: heiland » 28 cze 2006, 9:23

:roll: Piroman? A po co mu C75? :roll: Bez przesady gadasz w tym momecie same głupoty! :roll:
Awatar użytkownika
heiland
VIP Forum
VIP Forum
 
Posty: 11
Rejestracja: 13 maja 2006, 15:26
Lokalizacja: Dubienka
Model telefonu: SE W810i + 2048 MB/2 GB
Sieć: Plus-36i6

Postautor: TYCHU » 29 cze 2006, 19:18

heiland, nio przecież brain pisze tutaj o innowacyjnym sposobie na nie ruszającą się klapkę w c75 a nie w jakimś innym telefonie :) to raczej pałeczkę z głupim postem zwracam do Ciebie :) :mrgreen:

A jeśli chodzi o piromana to przecież żarcik taki... Jak czytam czasem posty typu "smutas" to mnie skręca dlatego wrzucam do nich choć odrobinę humoru aby lepiej się je czytało :)

Peace :)
Awatar użytkownika
TYCHU
Help Team
Help Team
 
Posty: 15
Rejestracja: 16 mar 2006, 23:51
Lokalizacja: Łódź
Model telefonu: SiemensC75 / Nokia 73
Sieć: Orange
Karta pamięci: 2 GB

Postautor: pawel694 » 01 paź 2006, 17:57

a ja mam me75 i nie mam problemów ale taki sam problem miałem z ct65 też tak zrobiłem Pozdro :D
pawel694
 

Następna

Wróć do FAQ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron