Patchowanie C75 - krok po kroku.

Patchowanie C75 - krok po kroku.

Postautor: artuser » 22 maja 2006, 11:27

Zacznę od najważniejszego, mój fonik to C75 SW-v22 Variant A 403, zakupiony w sieci Orange.

A teraz do setna.
Na początek potrzebne na jest programik x65flasher-1094.rar który w sobie zawiera midlet java px75v1. Programik należy rozpakować. Zanim wgramy midlecik do fona (/Data/Java/jam/Applications) odpalamy x65flasher.exe. Podpinamy WYŁË‡CZONY telefon do kabla SERWISOWEGO(!!!). IrDA w większości przypadków USB i orginalny siemensa odpada, zapomnijcie!(O kablach na końcu napiszę). Właczamy x65flasher.exe i ustawiamy COM do którego podpieliśmy kabelek, i bitrate (zazwyczaj 115200) i klikamy Connect. Teraz programik powinien nam na dole napisać "Scaning... press red button...) Oczywiście robimy to o co nas prosi (krótko wciskamy przycisk czerwona słuchawka, KRÓTKO). Na ekranie telefonika powinno się wyświetlić SERVICE MODE. Jeżeli napis nam się wyświetla jesteśmy w domciu. Jeżeli ten napis się nie wyświetlił to odbiega to od tego co działo się u mnie i szukaj pomocy u innych. Sorry.

A więc wyłaczamy program chwilowo. Nie odpinamy fona od kompa. Wciskamy na fonie wyłacznik długo, po czym włączamy go. Tak normalnie jak do dzwonienia. Teraz przy pomocy MPM lub SiMoCo luc co kto lubi (kiedyś był też SDS) wgrywamy cały katalog px75v1 do telefoniku do /Data/Java/jam/Applications. Sprawdzamy stan baterii fonu, POWINNA BYĆ W PEŁNI NAŁADOWANA!!! I odpalamy ten midlecik w telefoniku. Program nas zapyta czy może zmodyfikować soft (pozwolić DLA SESJI) czy może skorzystać z kabla (też DLA SESJI). Potem pojawić się winno Please wait... Idziemy zrobić sobie jajecznicę i herbatę (też zrobić opis???)

U mnie po dokładnie 460 sec. na ekranie fonu pojawił się ciąg magicznych znaczków:

Kod: Zaznacz cały
HASH
D2 2D - 15 0F -
8C A2 - 4D CF -
49 2E - A4 67 -
2E 60 - D2 5E

ESN x65flasher
68 37 - A1 14

ESN PapaUtils
14 A1 - 37 68


Przepisujemy to dokładnie, sprawdzamy 6 razy i jeszcze raz (u was te znaczki będą napewno inne). Zestaw znaków to 0123456789ABCDEF, nie ma tam literko o (jak Olaf) ani innych tylko cyfry i ABCDEF. Jasne? ok.

Teraz odpalamy ponownie x65flasher.exe wyłączamy fonik. Connect, KRÓTKO czerwona słuchawka i jak się nam program połaczy wybieramy z dodatkowo otwartego okienka na kompie: New Phone... czy coś podobnego... Wprowadzamy potrzebne dane: Marka fonu, jakiś opis HASH co nam fon wyświetlił i ESN dla flaschra... i klikamy OK. Teraz możemy spokojnie zjeść naszą jajecznicę bo Program oblicza hasełko dostępu do naszego BOOTCORE :) Jak zjemy on skończy w katalogu w kompie x65flasher-1094 znajdziemy katalog V_Klay a w nim plik z nazwą naszego telefonu. No i już super. Mamy wygenerowany plik dostępu do naszego telefoniku. Będziemy pachować.

Ale czym, jak? Otóż programikiem v_klay_setup_3_3.zip, po rozpakowaniu programu z archiwum należy jeszcze przenieść plik o którym mowa w akapicie powyżej do: \V_KLay\data\Loaders. Teraz odpalamy V_KLay.exe. W prawym górnym rogu wybieramy przycisk OPTIONS i zmieniamy LANGUAGE na POLSKI :D. Klikamy OK, wyłaczamy program i włączamy ponownie. Od tej pory cieszymy się polskim interfejsem :D. Teraz wybieramy z rozwijanej listy u góry po lewej nasz loader, czyli ten plik jaki stworzył nam x64flasher i powinno być dopisane do niego (Password Boot).
Znaleźliśmy? Super. Wyłączamy nasz fon (jeżeli był właczony) podpinamy pod kabel (jeśli był odpięty) i klikmy na Odśwież ->. I pojawi się informacja że telefon świeżo podpięty że go nie zna i że zrobi na FuBu. Operacja zajmuje około 30 do 60 min... Jak skończy należy w katalogu \V_KLay\BACKUP\ odnaleść plik z nazwą naszego telefonu i jego numerem IMEI. i Zrobić 850 000 000 kopi na czym tylko możemy. Ten plik miał u mnie około 35Mb, rozmiar u wszystkich powinien być zbliżony. Jest to właśnie nasza ostatnia deska ratunku jak coś zwalimy w dalszych krokach.

Teraz jak już mamy zrobione kopie FuBu bieżemy pierwszy lepszy patch i wklejamy go w okno V_klaya.

Na początek polecam dla testów:
Kod: Zaznacz cały
;* Setup illumination by 5% *
; (c) SiNgle
; Smelter auto-patch
03AF3EC: 0A 05
03AF3FC: 0A 05


po wklejeniu to do V_klay klikamy Wgraj Patch'a na głupie pytanie odpowiadamy tak, i patrzymy jak przesówa się wskaźnik postępu... Na początku program sprawdza czy patch jest bezpieczy dla fonu dopiero jak wszystko gra to go wgrywa. Jeżeli podczas wgrywania patcha program wywali nam ostrzeżenie, klikamy żeby nie wgrywał Patcha!!!! Nawet jak u kumpla poszło mimo że był taki sam bład, NIE WGRYWAMY TEGO PATCHA. Za tydzień kumpel będzie zakładał temat: C75 nie włacza się....
Po dośc krótkim czasie ok 2 min pojawi się komunikat że pach wgrał się prawidłowo.
Odpinamy telefon od kabla, właczamy i sprawdzamy jak to działa!

Patch w przykładzie pozwoli nam co 5% zmieniać jasnoć, sprawdzamy czy tak jest. Jeśli tak to cieszymy się pierwszym wgranym patchem

Teraz zamykamy V_klay zapisując sobie kopie patcha na twardym skoro nam to sugeryje, przeglądamy forum w poszukiwaniu innych paczy i wgrywamy je.

[center]Uwagi Końcowe[/center]
1. Patche wgrywamy POJEDYŃCZO, po wgraniu każdego pacza włacz fon i sprawdz jak działa, jeżeli nie widzisz zmian, lub nie spełnia twoich oczekiwań wyłacz fona podepnij pod kabel i kliknij USUŃ PATCH'a
2. JEŻELI PO ODPIĘCIU OD KABLA PO PACHOWANIU FON NIE CHCE SIĘ NAM WŁACZYĆ, NIE PANIKUJEMY, NIE ZAKŁADAMY NOWYCH TEMATÓW, WYJMUJEMY BATERIĘ - WCISKAMY CZERWONˇ SŁUCHAWKĘ DŁUGO, WKŁADAMY BATERIĘ ZNÓW I TERAZ SIĘ WŁACZY Jeśli nie próbujemy usunąc patch. Jeżeli to nie pomoże czekamy na mój drugi post: PATCH ZAWLIŁ MI FON - NIE NAWIDZĘ CIĘ [size=18]artuser[\size] - CO ROBIĆ.

pliki do pobrania:
v-klay: www.box.net/public/k5xl5snor1
x65flasher-1094 (zawiera midlet): www.box.net/public/6on5bz1y7o


prosze admina o podpięcie tematu, i umożliwienie udostepnienia programów zawartych w poscie. tymczasem pliki wysyłam na e-mail.

jesli pomogłem, zadziałało masz jakies prolemy napisz!!!

// di_kamilo: przyklejam + kolorek
Ostatnio zmieniony 04 lis 2007, 10:45 przez artuser, łącznie zmieniany 5 razy
artuser
 

Postautor: konri24 » 22 maja 2006, 13:00

skąd ściągnąć te programiki??
konri24
 

Postautor: artuser » 22 maja 2006, 15:59

jak juz w poście napisałem pliki nizbedne doprocesu wysyłam na email. prosze podawac maile w postach, wieczorami jestem dostępny na gg 5069769.
artuser
 

Postautor: Lazarus » 24 maja 2006, 14:44

Programiki zassamy stąd
chaos.allsiemens.com/software.html
Lazarus
 

Postautor: heiland » 16 cze 2006, 23:54

Sorry ze zadaje tak glupie pytanie.
Ale juz mam metlik w glowie jedni pisza tak drudzy tak! A ja screnny robilem na DCA-500.
Wiec mam pytanie czy to mozna zrobic na DCA-500?
Chodzi mi oczywiscie o kabel.
Na jakim to robiles?

Ps. Dla nie wtajemniczonych zeby sprawdzic jaki mamy kabel to:
podlaczamy pod trl kabel :arrow: wpisujemy w tel *#06# :arrow: klikamy na wiecej :arrow: schodzimy na dol :arrow: i tam gdzie pisze Acc plugged in: (tu nazwa kabla)

// di_kamilo: o kablach masz w FAQ dla topornych
Ostatnio zmieniony 17 cze 2006, 14:15 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
heiland
VIP Forum
VIP Forum
 
Posty: 11
Rejestracja: 13 maja 2006, 15:26
Lokalizacja: Dubienka
Model telefonu: SE W810i + 2048 MB/2 GB
Sieć: Plus-36i6

Postautor: artuser » 17 cze 2006, 16:35

przerobiony orginalny z S55 przez dodanie bateri. telefonik rozpoznaje go jako dca510... z tego co pamiętam dca500 to taki pod usb z płytką po drodze... tym kablem się da... powinno sie dać... ale sprawdzę dokładnie jeszcze...
artuser
 

Postautor: CrioX » 21 sie 2006, 15:25

No mi sie ten napis SERVICE MODE nie pokazuje :doubt:
Tez salonik Orange tylko ze SW-v24 Variant S 403
Moze to ten diabelny soft :?
CrioX
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Rejestracja: 11 lip 2006, 1:09
Lokalizacja: Płock
Model telefonu: Siemens C75
Sieć: Orange

Postautor: mateusz1990 » 28 sie 2006, 12:52

cos strasznie dlugo szuka tego boot pasword. ile czasu to moze zajac? :?
Awatar użytkownika
mateusz1990
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Rejestracja: 17 lip 2006, 12:08
Lokalizacja: bydgoszcz
Model telefonu: siemens c75
Sieć: heyah

Pytańko???

Postautor: esio123 » 28 wrz 2006, 18:24

Czy tego bootloadera nie idzie zrobic bez kabla USB moze głupie pytanie ale moze bo ze trzeba przy wgrywaniu patchy miec to wiem ale czy do bootloadera to nie wiem
Z góry dzieki
esio123
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Rejestracja: 02 lip 2006, 10:54
Lokalizacja: Głogówek
Model telefonu: Siemens C75
Sieć: Orange

Postautor: ziom_90 » 20 gru 2006, 18:40

A ja mam siemensa s65 i mam pewnien!!Normalnie laczy ale wysakuje komunikat "Chaos key.bin"
i dalej nic sie nie dzieje prosze o pomoc!! :o
ziom_90
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2006, 17:48
Lokalizacja: Jawor!!!
Model telefonu: siemens s65
Sieć: orange,plus

Następna

Wróć do FAQ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron