Instalacja:
1. Instalujemy VirtualDub i K-Lite Codec
2. Instalujemy ImTOO 3GP Video Converter
3. Kopiujemy uPlayera na nasz telefon
Przygotowanie filmu:
1. Odpalamy VirtualDub'a i ładujemy do nego nasz film ( Menu File > Open Video File)
2. Pierwszą czynnością jest przycięcie naszego filmu ( jeżeli masz filmik który chcesz cały umieścić na telefonie to nie przecinasz go).
3. Przewijamy filmik do miejsca gdzie ma się zaczynać i naciskamy przycisk:
4. Następnie przewijamy film do momentu gdzie ma się kończyć, i naciskamy przycisk:
Nasz filmik jest juz przycięty
Obracanie filmiku o 90 stopni:
1. Z menu Video wybieramy Filters, następnie klikamy przycisk Add.. i z listy wybieramy rotate. Klikamy OK
2. Teraz wybieramy w którą strone ma nam obrucić filmik (według własnych upodobań) i kikamy OK.
Zmiana roździelczości filmu:
1. Z menu Video wybieramy Filters, następnie klikamy przycisk Add.. i z listy wybieramy resize. Klikamy OK
2. Ustawiamy tak jak na screenie:
W efekcie otrzymujemy:
Kompresja i zapis do pliku:
1. Z menu Video wybieramy Compression.
2. Z listy wybieramy DivX 5.2.1 Codec
3. Klikamy Configure
4. Ustawiamy Bit Rate na 1000
5. Z menu File wybieramy Save as AVI...
6. Wybieramy miejsce gdzie ma zapisać i czekamy aż skończy kompresje, następnie możemy zamknąć VirtualDuba
Avi to 3gp - czyli kończymy nasz filmik
1. Uruchamiamy ImTOO 3GP Video Converter
2. Klikamy przycisk Add i dodajemy nasz filmik, zaznaczamy go na liście
3. Teraz ustawiamy parametry konwersji tak jak na screenie:
4. Wybieramy ścieżkę gdzie mam nam zapisać pliki klikamy Encode
5. Czekamy aż w Status będzie Complete
No i mamy gotowy filmik )
Teraz kopiujemy go na nasz telefon i odpalamy Filmik ))
uPlayer - oglądamy filmik
1. Odpalamy uPlayera
2. Pokazuje nam się informacia o zmianie systemu plików, wybieramy dla sesji i klikamu OK
3. Odnajdujemy nasz filmik w telefonie
4. Teraz kikamy klawisz funkcyjny nad zieloną słuchawką (ka klawiaturze telefonu), żeby znikła nam kreska (pokazane na screenie):
Teraz wciskamy analog i czekamy na załadowanie filmiku
bardzo dobre objaśnienia wszystko działa jak nalezy DZIEKI !!!!
Takeshi [Usunięty]
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 12:32
z tego co widze po zamieszczonych screenach to obraz na fullscreen jest bardzo rozciagniety w poziomie nie wiem czy warto bawic sie w cos takiego... ale to rzecz gustu.
Telefon: Siemens C75
Zaproszone osoby: 1
SW Version: v24
Sieć: Era GSM Pomógł: 9 razy Wiek: 19 Posty: 67 Skąd: Nowa Sól
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 00:16
Takeshi napisał/a:
z tego co widze po zamieszczonych screenach to obraz na fullscreen jest bardzo rozciagniety w poziomie nie wiem czy warto bawic sie w cos takiego... ale to rzecz gustu.
Zawsze można zmienić roździelczość filmu tak aby nie był rozciągniety
Telefon: SonyEricsson K810i Pulse Red
Sieć: Era Abonament 90zł Pomógł: 99 razy Wiek: 22 Posty: 784 Piwa: 19/6 Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 08:08
di_kamilo Prosze czy mółbys mi jakoś przesłac ten wzór wyglądu który widac na zdjeciach wyzej Byłbym bardzo wdzieczny
// di_kamilo : juz jest jakiś czas na forum http://forumx75.info/viewtopic.php?t=1168
Telefon: SAMSUNG E250
Sieć: Era Tak Tak Pomógł: 7 razy Posty: 23 Skąd: Inowrocław
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 21:05
Wszystko było by gites tylko powiedz mi dlaczego jak przerobie sobie teledysk twoim sposobem to ucina mi go i trwa mi tylko 2 minuty
Myślałem że tylko jeden filmik mi tak ucieło ale za każdym razem jak przerabiam to mam tylko 2 minuty
O co z tym chodzi ??
_________________ Intel Celeron 2400 MHz
ASRock P4i45D+
1024 MB RAM
NVIDIA GeForce 7300GT 512 MB
Windows XP SP2
Telefon: SAMSUNG E250
Sieć: Era Tak Tak Pomógł: 7 razy Posty: 23 Skąd: Inowrocław
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 19:22
Możliwe że tak
Spróbuje jeszcze raz
_________________ Intel Celeron 2400 MHz
ASRock P4i45D+
1024 MB RAM
NVIDIA GeForce 7300GT 512 MB
Windows XP SP2
thg [Usunięty]
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 22:23
Mógłbym prosić kogoś o zamieszczenie jakiegoś przykładowego filmiku do odtwarzania na full screen? Bo jak ja próbowałem zrobić własny to niestety efektem końcowym był filmik ucięty na ukos i niestety nic z tym zrobić nie umię
ja24 [Usunięty]
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 18:21
Hej.Mam mały problem,mianowicie zrobiłem wszystko o czym pisze di_kamilo i mam plik wideo i jest ok ale po 1 uplayer mi nie działa znaczy odpalam go ale nie umie na nic wejsc poza zmiana dysku i exit a jak chce odpalic filmik normalnie to mi sie tel wyłancza.Prosze o pomoc bo mi sie pomysły skończyły.Narka