Telefon: Motorola RAZR2 V9
SW Version: Bo ja wiem?
Sieć: Era
Karta Pamięci: 2GB Pomógł: 17 razy Wiek: 15 Posty: 280 Piwa: 10/16 Skąd: bierzesz na wino ?
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 21:09 ..::Test Telefonu Sony Ericsson K550i::..
Przedstawiam Wam Telefon Sony Ericsson K550i.
Sony Ericsson K550i jest telefonem godnym uwagi gdy dostałem go w swoje ręce od razu przypadł mi do gustu .Więc do rzeczy:
Przy zakupie tego telefonu dostajemy:
-Telefon SE K550i (Czarny,Biały lub Śliwkowy) mój był czarny.
-Baterie Li-Poly 950mAh
-Ładowarkę sieciową
-Słuchaweczki HPM-62 bardzo ładnie grają
-Jedna para gąbeczek na słuchawki
-Kabel USB
-Gwarancje na 24 miesiące
-Instrukcję obsługi w języku Polskim
-Sterowniki do kabla...
Obudowa
Telefon ma 102mm wysokości, 46mm szerokości, 14 mm grubości i waży 95g, dzięki czemu bardzo dobrze leży w dłoni. Po prawej stronie umieszczono przycisk służący do podgłaśniania i przyciszania muzyki. Niżej znajduję się przycisk do uruchamiania aparatu i robienia zdjęć. Znajdują się tu także zaczepy, które po odblokowaniu pozwalają na zdjęcie tylnej klapki. Po lewej stronie znajduje się przycisk służący do uruchamiania odtwarzacza mp3. U góry znajduje się port podczerwieni i włącznik telefonu. Na tylnej ściance umieszczono aparat, lampę błyskową i małe "lusterko". Obok zasłony obiektywu znajduje się drugi głośnik (pierwszy znajduje się z przodu nad wyświetlaczem i służy tylko do rozmów). Małe zastrzeżenia można mieć do klapki osłaniającej baterię, która trochę trzeszczy.
Klawiatura
Klawiatura w tym telefonie wzbudzała obawy wśród mnie i innych osób którzy nie mieli z nią kontaktu.Przed zakupem tego telefonu myślałem nad K750i ponieważ odrzucały mnie klawisze lecz gdy już dostałem telefon doznałem zdziwienia ponieważ klawiatura była w 100% wygodniejsza niż te które były w starszych modelach SE.Podświetlenie klawiatury ma kolor niebieski co w modelu z czarną obudową bardzo ładnie wygląda Wyświetlacz
Wyświetlacz w K550i został wykonany w technologii TFD o rozdzielczości 176x220 czyli 2 cale.Wyświetlacz posiada 262 tyś. kolorów które bardzo dobrze wyglądają przy tej rozdzielczości wyświetlacza.Wyświetlacz gdy zmienimy jego jasność na 50% jest bardzo jasny i w nocy daje po oczach Menu Główne
Menu telefonu to 12 ikon:
1. Era Omnix – wchodząc w tą ikonę jesteśmy automatycznie łączeni ze stroną Ery
2. Internet – jak sama nazwa wskazuje - dostęp do Internetu
3. Rozrywka – tu można uruchomić gry i aplikacje zainstalowane w telefonie, a także użyć dyktafonu
4. Cyber-shot™ – umożliwia robienie zdjęć i kręcenie filmów.
5. Wiadomości - umożliwia wysyłanie SMSów, MMSów i E-maili, przeglądanie odebranych wiadomości itp.
6. Odtwarzacz muzyki - tutaj mamy dostęp do odtwarzacza mp3
7. Menedżer plików - tutaj zapisują się gry, zdjęcia, muza, filmy,tapety i motywy.
8. Kontakty - Książka telefoniczna
9. Radio - tego chyba nie trzeba tłumaczyć
10. Połączenia - zawiera ostatnio wybrane, odebrane i nieodebrane numery
11. Organizator - tutaj ustawiamy budzik, mamy dostęp do kalendarza, kalkulatora, funkcji latarki, stopera itp.
12. Ustawienia - tutaj można m.in. włączyć Bluetooth, Irdę, zmienić dzwonek, tapetę, motyw, język, ustawić datę.
Menu w tym telefonie jest bardzo czytelne i łatwe w obsłudze co ma u mnie dużego +
Bateria
Bateria zastosowana w modelu K550i o pojemności 950mAh wytrzymuje mi 5-7 dni przy pisaniu SMS'ów i małym słuchaniu muzyczki.Gdy będziemy pisać około 50 sms'ów dziennie,słuchać dłużej muzyki,graniu w gry i dużo dzwoniąc bateria jest w stanie wytrzymać do 3 dni Transmisja Danych
K550i wyposażony jest w Bluetooth dzięki czemu możemy przesyłać pliki pomiędzy telefonami oraz połączyć się z komputerem.
Port Podczerwieni IrDA jest raczej zbędny przynajmniej dla mnie
Naszego fona możemy podłączyć do kompa za pomocą kabelka USB który znajdziemy w zestawie kupując telefon.
Przeglądanie stron jest bardzo szybkie dzięki zastosowaniu EDGE. Nigdy nie zdarzyło mi się aby telefon zerwał połączenie.
Pamięć
Wbudowana całkowita pamięć w K550i wynosi 72MB.Lecz dla naszego użytku jest tylko 64mb.ponieważ resztę zajmuje SOFT i inne duperele
Lecz naszą pamięć możemy rozszerzyć za pomocą kart Memory Stick Micro M2 do 2GB.Niestety w Erze karta pamięci nie jest dołączona do zestawu lecz możemy ją dokupić sami.Osobiście posiadam kartę SanDisk M2 o pojemności 1GB-1024 MB. która działa bez zarzutu
Slot na kartę pamięci ukryty jest pod klapką po lewej stronie obok gniazda ładowania.
Mp3 Player i Radio FM
Odtwarzacz mp3 posiada korektor dźwięku. Można także utworzyć listę odtwarzania. Utwory można segregować wedle wykonawcy i albumów. Odtwarzacz obsługuje takie formaty jak MP3, Midi, AAC, AAC+, enhanced AAC+ i WMA. Dźwięk na słuchawkach jest niezły, jeśli komuś to nie wystarczy może dokupić sobie lepsze słuchawki. Jeśli chodzi o jakość muzyki na głośniku jest przeciętnie, głośnik na max głośności "charczy". Można natomiast dokupić głośniczki (MPS-60 lub MPS-70), które grają super jak na swoją wielkość.
Radio posiada funkcję RDS i nawet gdy się przemieszczamy gra bez zakłuceń Aparat Foto
Sony Ericssona K550i wyposażono w aparat o matrycy 2Mpix Cyber-shot™. Zdjęcia robimy trzymając telefon poziomo i klikając przycisk z boku telefonu. Można także robić zdjęcia pionowo, naciskając środkowy przycisk krzyżaka. Do dyspozycji mamy tryby: Auto, Ciemny krajobraz, Ciemny portret, krajobraz, Portret, Plaża/Śnieg i Sport. Możemy użyć samowyzwalacz, zrobić serie zdjęć, ustawić balans bieli oraz efekty: Czarno- białe, Negatyw, Sepia, Solaryzacja. Do zbliżania służą przyciski głośności lub klawisze 3 i 6. Kolory zrobione na zewnątrz są bardzo dobrej jakości, przy gorszym oświetleniu wyglądają trochę gorzej ale jak na telefon fotki są super. Przydaję się funkcja Makro, która ustawia ostrość przy robieniu zdjęć obiektom znajdującym się blisko, dzięki czemu zdjęcia nie wychodzą rozmyte. Aparat wyposażony jest w AutoFocus czyli automatyczne regulowanie ostrości. Można także doświetlić zdjęcia za pomocą lampy błyskowej. Posiada ona funkcję latarki.
Rozmowy
Jakość rozmów jest bardzo dobra, nie słychać szumów itp. Tryb głośnomówiący radzi sobie dobrze, wyraźnie słychać rozmówcę, nic nie przerywa.
Oprogramowanie
Telefon działa stabilnie, nie wiesza się. Gry Java chodzą wspaniale, nawet wymagające gry 3D się nie tną, zresztą testy w jbenchmarku to potwierdzają.Podobno można zminimalizować do 8 aplikacji i swobodnie poruszać się po menu tylko jak to zrobić bo jakoś mi się nie udaje :cisza:
Aplikacje zainstalowane w telefonie
-VideoDJ – służy do edycji i tworzenia filmików
-PhotoDJ - służy do edycji zdjęć
-MusicDJ - kompozytor dzwonków
-EraGG - Gadu-Gadu
-Internet w telefonie - przeglądarka WWW (tak naprawdę to brandowana Opera Mini)
-HP Print - umożliwia szybkie drukowanie zdjęć
-Face Warp - bardzo fajny programik, pozwala na zmianę wyglądu twarzy na bardziej śmieszną
-BUMBOX - aplikacja umożliwiająca ściągnanie dzwonków, filmów, tapet itp. ze strony Ery
Podsumowanie
Sony Ericsson K550i jest telefonem bardzo dobrym. Jak na swoją cenę (obecnie za 1zł w abonamencie 30) oferuję dużo funkcji. Posiada bardzo dobry aparat, wyświetlacz, niezły odtwarzacz mp3, Bluetooth i inne przydatne rzeczy.
Plusy:
-Wyświetlacz
-Aparat
-Odtwarzacz MP3
-Radio z funkcją RDS
-Szybkość Działania
-Bateria
Minusy:
-Lekko trzeszcząca tylna klapka
To by było na tyle
Moja Ocena Telefonu 9/10
P.S Zdjęcia wykonane telefonem dam jutro
Karta Pamięci: 2GB Pomógł: 17 razy Wiek: 15 Posty: 280 Piwa: 10/16 Skąd: bierzesz na wino ?
Telefon: Sony Ericsson P1i
SW Version: R6G04+
Sieć: Orange POP
Karta Pamięci: SanDisc M2 4GB Pomógł: 25 razy Wiek: 16 Posty: 422 Piwa: 17/9 Skąd: Puck City (Gdynia)
Telefon: Sony Ericsson K550i
Zaproszone osoby: 42
SW Version: R6BC002
Sieć: +MIX
Karta Pamięci: SanDisk M2 1GB Pomógł: 103 razy Wiek: 17 Posty: 1095 Piwa: 19/6 Skąd: wziąść kase?
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 12:44
P@wloo, coś chyba nie umiesz robić zdjęć tym telefonem.
Przecież jakość tych zdjęć jest na poziomie mojego SXG75 czy EF81
Jak widziałem fotki z K550i mojego sąsiada były znacznie lepsze