Telefon: Sony Ericsson P1i
SW Version: R6G04+
Sieć: Orange POP
Karta Pamięci: SanDisc M2 4GB Pomógł: 25 razy Wiek: 16 Posty: 423 Piwa: 17/9 Skąd: Puck City (Gdynia)
Oczywiście przy zakupie tego fona dostajemy pudełeczko (takie kartonowe, dosyć duże) i tu się wszystko zaczyna, a to w nim znajdziemy:
Siemens SX1 (ja mam blacka) :hyhy:
Ładowarkę (fajna czarna) :cwaniak:
Zestaw słuchawkowy, przewodowy stereofoniczny z naciskiem do odbierania rozmów (2 słuchawki) :rotfl:
Akumulatorek (w kartoniku, trzeba wyjąć i włożyć do telefonu wtedy będzie działać)
Płyta CD na której jest przydatny soft i inne bzdety
Karta Gwarancyjna
Książeczka z akcesoriami dostępnymi do SX’a :zakrecony:
Aż trzy instrukcje obsługi w wersjach po Polsku, Niemiecku i Angielsku
Hmm… jeszcze kabel USB ale ja go nie mam
Główne Informacje
Model telefonu Siemens, oparty na Series 60, z systemem operacyjnym Symbian OS 6.1.Tak samo jak inne modele Siemensa pozwala na modyfikacje oprogramowania za pomocą patchów. Posiada aparat-kamerę o rozdzielczości 0.3 megapiksela, odtwarzacz MP3 w stereo oraz slot na karty MMC z możliwością wymiany na gorąco. 16MB pamięci RAM pozwala na uruchamianie gier z platformy Nokia N-Gage. Mimo swojego wieku jest nadal popularny w wielu krajach (głównie za sprawą wspomnianych łatek). Jako jedyny ze smartphonów pozwala na instalacje Qtopii czyli Linuksa na urządzenia przenośne.
Edycje
Standardowe edycje to Ice Blue i Carbon Black. Modele różnią sie pod względem płyt głównych. W Ice Blue najczęściej montowany był flash 24MB przez co nie można było zastosować łatki na powiększenie dysku C:. Jednak w Carbon Black przeważała ilość flashy 32MB i możliwość powiększenia dysku C:
Siemens puścił na świat aż 12 wersji razem z prototypem a były to: K1 Prototyp, SX 1 Ice Blue, SX 1 Carbon Black, SX 1 McLaren Editio, SX1 Mille Migali, SX 1 111 Mil. Kamp-Lintfort, SX 1 2lst Century, SX1 A1, SX 1 F1 Bahrain 2004, SX 1 Kangaroo Leather, SX 1 Music O2, SX 1 Music Vodafone.
Możliwości
Telefon w latach swojej świetności był jednym z najbardziej rozwiniętych technicznie urządzeń do komunikacji. Za pomocą łatek możemy przyspieszać procesor (w niektórych modelach aż do 204 Mhz ale podkręcenie procesora do tej częstotliwości nie jest normalne przy zdrowych zmysłach , zyskać więcej RAMu (około 10MB), powiększyć pojemność dysku C: oraz wiele innych rzeczy których nie sposób było by tu wymienić.
Mankamenty
Jednym z głównych problemów z telefonem Siemens SX1 jest bardzo awaryjna, znajdująca się pod klawiaturą płytka MMI. Jeśli telefon się nie włącza lub włącza raz na kilka prób, najprawdopodobniej winna jest płytka MMI. Koszt naprawy usterki wynosi około 50zł :znudzony:
Multimedia
Mp3 i Radio
Radio i odtwarzacz MP3! To właśnie dlatego dodano nam słuchawki stereofoniczne i kabel do transmisji danych. Radio działa bardzo dobrze, nie ma szumów i trzasków. Aby działało, muszą być jednak podłączone słuchawki, które są jednocześnie anteną. Gdy już je podłączymy, nie ma problemu, aby słuchać radia przez wbudowany głośnik. Zupełnie inaczej jest z plikami muzycznymi. Telefon obsługuje standardy MP3, Real Audio oraz AMR. Możemy je wgrać do telefonu za pomocą kabla, portu podczerwieni lub karty pamięci – ta ostatnia opcja najszybsza. Mimo że dołączony kabel jest USB, to jednak nic nie zastąpi transmisji bezpośredniej komputer - karta pamięci. O odtwarzaczu Mp3 powiem krótko ideał to nie jest ale nie w każdym telefonie na obecne i na tamte czasy można było pomyśleć o odtwarzaczu a co dopiero o przewijaniu utworów czy pracy w tle.
Aparat
Jest to jedynie zwykły aparat VGA ale na tamte czasy nie myślano nad 1,3 a co dopiero nad 3,2 lub wyższymi matrycami. Gdy naciśniemy drugi przycisk po boku prawej strony lub wejdziemy poprzez menu to uruchomimy aparat, mamy do dyspozycji trzy widoki miniatura, standard i pełny ekran. Mamy do dyspozycji 4 krotny zoom cyfrowy (wystarczy) Aparat chodź skromny to zaskakuje jak na swoją na swoją klasę i według mnie to najlepszy z dostępnych na rynku o matrycy 0.3 mega pixela
Karty pamięci
Telefon posiada gniazdo na kartę pamięci jest umieszczone w lewym dolnym rogu. Szyna karty pamięci jest w formie wysuwanej szuflady, więc aby ją otworzyć należy lekko nacisnąć na szufladkę wtedy mamy pełny dostęp do szyny MMC. Telefon rozpoznaje karty pamięci w formacie MMC czyli Multimedia Card wielkość karty sięga naprawdę wysoko bo Siemens już w tamtych czasach postawił poprzeczkę bardzo wysoko umieszczając gniazdo na kartę pamięci w telefonie ale no logicznie myśląc co to za telefon z Symbianem bez karty pamięci? Dla formalności Sx1 obsługuje karty do 2 GB więc starczy na muzykę, filmy, obrazy, aplikacje. I nawet w tych czasach producenci nie przygotowują telefonu tak Softwarowo żeby obsługiwał karty 2 GB
Łączność
Siemens ten kombajn wyposażył w port Irda i Bluetooth jest to bardzo dobre rozwiązanie jak na tamte czasy a nawet dziś producenci nie wyposażają telefonu w obje te rzeczy Brak w słuchawce portu mini USB ale w tamtych czasach tego chyba nie było
Wniosek
To znakomity telefon :super: , a właściwie multimedialny kombajn. Jego możliwości są tak wielkie, że aż trudno je wszystkie przetestować. Zainstalowanie systemu operacyjnego Symbian było doskonałym posunięciem. Po pierwsze, jest już dużo aplikacji, a po drugie, jest on dobry, a użytkownicy przyzwyczaili się już do niego. Postępująca łatwość obsługi takich urządzeń sprawia, że niedługo przestawimy się na aplikacje bezprzewodowe. Na razie możemy z powodzeniem korzystać z mnóstwa dostępnych aplikacji. Cena na tamte czasy nie była wygórowana zaledwie 1448zł (taka cena jest u mnie na pudełku i na gwarancji) A patrząc teraz na allegro.pl zapłacimy zaledwie 250-300zł :rotfl: . Ja za mój dawałem na allegro zaledwie 193,50zł :hyhy: z przesyłką czyli prawie jak za darmo (prawie, ale to tylko teoria )
Zalety :super:
Ogromny wyświetlacz (mimo 65 tyś kolorów jest bardzo dobry i ostry (bez skojarzeń), najlepszy w swojej klasie w tej gamie kolorów) k:
Dobra jakość wykonania k:
Wszech stronność i innowacyjność k:
Gniazdo rozszerzające pamięć (do 2GB) k:
Możliwość nagrywania plików wideo z dźwiękiem :szok:
Wbudowane radio oraz odtwarzacz MP3 w dobrej jakości k:
Dobra jakość zdjęć jak na VGA k:
Rozbudowana komunikacja k:
Dobra jakość rozmów przez głośnik jak i przez słuchawki k:
Wyśmienita jakość słuchanych piosenek z radia jak i z odtwarzacza Mp3 k:
Symbian na pokładzie k:
Cena jak na telefon z takim wyposażeniem k:
Wady :wsciekly:
EMS bez dźwięku (ale komu to potrzebne) :suchy:
Śliski joystick (dla graczy, dla mnie nie) :/
Ciche odtwarzanie Mp3-ójek przez głośnik :dobani:
MMI (u mnie odpukać) :super: :super: :super:
Mp3 jako dzwonka nie idzie ustawić :dobani:
Telefon: Sony Ericsson P1i
SW Version: R6G04+
Sieć: Orange POP
Karta Pamięci: SanDisc M2 4GB Pomógł: 25 razy Wiek: 16 Posty: 423 Piwa: 17/9 Skąd: Puck City (Gdynia)