Wysłany: Pią Lip 13, 2007 18:03 T9 w Siemens S75 - pomóżcie, jeśli da się coś z tym zro
Mam spory problem z T9 w Siemensie S75. Pliki ze słownikiem znajdują się w folderze Mobile\Data\System\T9, a mimo to, gdy próbuję wybrać "język wprowadzania" np. Polski to wyskakuje błąd "Nie można odczytać pliku". Początkowo myślałem, że jest to problem z oprogramowaniem, miałem v.24. Zaniosłem telefon do zaufanego serwisu, chłopaki wgrali mi Full Flash (64MB) v.42 i... wyskakuje ten sam błąd... Czy w tych telefonach nawet przy pełnym, nowym oprogramowaniu nie działa słownik T9? Najdziwniejsze jest to, że ta zasada nie stosuje się tylko do Polskiego T9. Tak samo jest z Ang T9 itp. Są w folderze, a telefon ich nie czyta. Czy może mi ktoś pomóc, bo ja już nie wiem co z tym robić, a zawsze korzystałem z T9 i jest mi on potrzebny. W serwisie też załamują ręce. Pomóżcie.
Sęk w tym, że nazwa jest dobra, atrybuty też(brak atrybutów, chociaż zmieniać też próbowałem).... T9pl.ldb Można poznać po tym, że po usunięciu znika logo T9 przy wyborze języka, a po wgraniu pojawia się. Lecz gdy najedzie się na j.polski z logo T9 i kliknie "wybierz" pojawia się komunikat "nie można odczytać pliku". Próbowałem też przez wbudowaną w ustawienia opcję "importuj T9". Tu pojawia się ciekawa kwestia. Gdy umieściłem taki plik na karcie MMC (t9pl.ldb) pojawiła się na nim ikonka skreślonego kluczyka... I wyskakuje ten sam komunikat... Podobna ikonka pojawiła się przy kilku (wgranych od nowości plikach np. aac i gp3)... ale tylko przy niektórych... identyczna sytuacja miała miejsce przy oprogramowaniu v.24 i dotyczyła tych samych plików... Co jest grane..??? Może potrzeba jakiejś autoryzacji, czy licencji... Nie mam pojęcia.
Ciężka sprawa z tym T9 w S75...
Jaki T9 masz? Oryginalny (taki jaki był) czy sam wgrywałeś?
Możesz spróbować dać nowy słownik T9 z innego modelu Siemensa (choć słyszałem że to nie ma znaczenia...).
Oj, ciężka ciężka... Próbowałem zarówno z oryginalnym, jak i z internetu... Najśmieszniejsze jest to, że żaden słownik T9 nie działa, żaden język... mnie się wydaje, że ta tajemnica tkwi w tym kluczyku.... Bo czy to normalne, żeby po zainstalowaniu Full Flash 64MB te same pliki były nieczytelne, co w starym v.24...?! Firmowe dzwonki i gp3 siemensa..?! I ten sam kluczyk jest widoczny właśnie przy T9 (gdy się go umieści np. na MMC) Poza tym z telefonem jest wszystko ok. Przy starym v.24 trochę się zawieszał, przy v.42 tego nie ma, wszystko działa w miarę stabilnie, nie mam z nim problemów....
Telefon: LG KU800 Chocolate + Kingston microSD 512MB
Sieć: Orange Pomógł: 105 razy Wiek: 24 Posty: 616 Skąd: Konin
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 20:56
A próbowałeś tak wgrywać T9:
Kablem wrzucamy plik z T9 do katalogu MISC w pamięci telefonu.
Potem normalnie menadzerem plikow w telefonie wchodzimy do katalogu (nazywa się on "różne" z tego co pamietam) i klikamy OK na pliku.
Próbowałem... Znów przy ikonce widnieje skreślony kluczyk. Gdy nacisnę OK, wyskakuje komunikat "instalacja zakonczona", slownik widnieje w "język wprowadzania"(widac ikonke T9 obok J.polskiego) , ale po kliknieciu "wybierz" wyskakuje info "nie mozna odczytac pliku". P.S. Gdy plik slownika jest w Misc i wejdzie sie we wlasciwosci widnieje opis: "Można zainstalować: Nie; Przekierowanie możliwe: Nie" itp. Moze do tego tela potrzeba jakis innych slownikow...?...
Telefon: LG KU800 Chocolate + Kingston microSD 512MB
Sieć: Orange Pomógł: 105 razy Wiek: 24 Posty: 616 Skąd: Konin
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 22:13
Szukałem tego T9 do S75 ale nigdzie go nie znalazłem :/ Na forach ktoś się zapyta czy ma ktoś słownik do S75... nikt nie odpowiada
Kłódka na plikach jest wtedy gdy nie można ich przesłać do innego telefonu (prawa autorskie itp.) Ale dlaczego u ciebie jest skoro masz wszystko oryginalne to nie wiem...
ogromne wielki dzieki za tego linka Pawlito. Tak sie składa że sam długo szukałem tego pliku, bo z jakiegos powodu zniknął mi on z aparatu. Zgralem go do folderu systemowego i wszystko ładnie śmiga.
jeszcze raz wielkie dzieki :super:
a ja mam podobny problem tylko z siemensem s65. chciałem pousówać wszystko z telefomu (gry ) ktore były na tleonie nie na karcie. wziąłem formatuj i szybko odpiąłem kabel bo bałem sie ze cos rozwale. potem pisze sms'a do kumpla chce pisac w t9 a tu dupa nie ma t9. wyszukałem ze mam wgrac to do systemu \Data\System\T9 (folder System jest ukryty). A tu T9 tylko ze ja nie miałem folderu T9.sam go zrobiłem i wgrałem słownik i nic nie mam dalej pomuszcie