Poprzedni temat «» Następny temat
[szukam] USB kabel
Autor Wiadomość
HUNTER209 
Nowicjusz

Telefon: c75
Sieć: Orange
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 21:00   [szukam] USB kabel

Witam!!!

Przeszukuje forum już dobre 30 min. Jest tu tyle nie potrzebnych rzeczy, że aż głowa boli :/ Jeszcze pamiętam niedawne czasy, jak to forum było forem tylko siemensa c75, wszystko można było tu znaleźć, a teraz??

Zanim dojdę do sedna sprawy chciałem uprzedzić wszystkich tych, którzy wolą zrobić tanie zakupy na allego. Dałem za kabelek 4zł i co? Nie dostałem ani płyty, ani informacji skąd mogę ściągnąć oprogramowanie. Teraz wiem, ze lepiej było kupić za 29zł kabel w komisie, niż teraz siedzieć 3 godzinę na kompie i próbować odpalić tanią tandete :/

Ale przejedzmy do rzeczy.

Najpierw chciałbym, żebyście mi wytłumaczyli cały proces łączenia się z telefonem przez kabel USB. Myślałem, że wystarczy podłączyć telefon i będzie to tak jak np z odtwarzaczem MP3, a tu się okazuje, że muszę ustawiać te porty COM, które raz działają a raz nie. Jak się mam połączyć z telefonem??

Potrzebuję sterowników, już sam nie wiem, które mam wybrać. Wszystkie łączą się przez to COM, które mi nie działa :/ o ile pamiętam, gdy usuwałem przez IRDE dźwięk robienia zdjęcia, też łączyłem się przez COM i wychodziło mi to kiepsko.

Słyszałem, że można znaleźć ciekawe rzeczy na oficjalnej stronie siemensa, ale znalazłem tylko tą na której są pralki i inne urządzenia, prócz telefonów ;) (pierwsza z brzegu na google)

Może ktoś podać link do jakiegoś dobrego sterownika, dzięki któremu połączę się z telefonem? Lub, choć podać nazwę?

Tylko proszę nie piać, że opcja szukaj nie boli ;) Bywam sporadycznie na tym forum, a odkąd się trochę zmieniło w ogóle nie mogę się tu znaleźć :/ Znajduje tyko tematy w których użytkownicy są odsyłani do opcji szukaj co muszę przyznać, troche mnie już denerwuje :/
Postaw piwo autorowi tego posta

Piotrek.m-wo 
Help Team

Telefon: SE K800i
Sieć: Heyah
Piwa: 12/8
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 21:45   

HUNTER209, zainstaluj MPM (mobile phone manager), jesli nie masz to na siemensmania.cz powinien byc a nastepnie odpal sterownik ktory jest w C:\Program Files\Mobile Phone Manager\driver\USB-serial. moze jeszcze trzeba bedzie zmienic port w ustawieniach mpm. ja nic poza mpm do polaczenia nie potrzebowalem. a jak bedzie za jakis czas problem z polaczeniem to ponowna instalacja mpm i git

przemek2-89 
Help Team

Telefon: Siemens C75/SE K550i + SanDisk M2 1GB
Zaproszone osoby: 1
Sieć: Era => abonament 30 zl
Piwa: 83/12
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 06:20   

HUNTER209, jesli ci nie laczy za pomoca MPM to spróbuj przez VNavigator u mnie tez tak trzeba bylo zrobic ;)

HUNTER209 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 19:27   

no i kicha. Nie moge się połonczyć wyżej wymienionymi programami :( A może muszę coś odpalić na telefonie? Albo muszę mieś wgraną jakomś aplikacje? Albo nie mogę mieć pinu?

Piotrek.m-wo 
Help Team

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 20:36   

a gdy podlaczasz telefon to jest wogole jakis dzwiek, komunikat ze wykryto nowe urzadzenie? moze kabel jest zwalony. zadne z tego co wymieniles nie jest potrzebne/wymagane. moze masz syf w gniezdzie telefonu? ja walcze z podlaczeniem s55 przez dca540 pod usb. tym samym kablem lacze sie bezproblemowo z cx65. i nic mi z tego nie wychodzi. macie jakis pomysl??

HUNTER209 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 21:06   

Wyczyściłem gniazdko. Gdy podłączam telefon słychać specyficzny dźwięk (np jak się podłącza się drukarkę na USB), podobnie jak odłączam, tez słychać. Pojawiał mi się dymek "znaleziono nowy sprzęt" ale się już nie pojawia :/ Lecz gdy w panelu sterowania daję "dodaj sprzęt" następnie opcje "tak, sprzęt został podłączony" to z listy mogę wybrać "Siemens USB" ale jak to wybieram to piszę że sterowniki nie zostały zainstalowane, poczym musze wybrać ścieżkę do instalki sterowników, których nie mam :(

Piotrek.m-wo ty jak podłączasz swój telefon, to pokazuje Ci się "dysk wymienny" w "mój komputer"? Czy używasz do połączenia jakichś programów?

Piotrek.m-wo 
Help Team

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 21:18   

jest siemens device w moj komputer.a jesli pyta o sterownik to wskaz ten ktory ci podalem w katalogu mpm
Cytat:
C:\Program Files\Mobile Phone Manager\driver\USB-serial

HUNTER209 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 21:41   

zrobiłem jak poradziłeś, ale nic. Jak zainstaluje ten streownik to mam się łonczyć przez mpm??

Piotrek.m-wo 
Help Team

Wysłany: Sro Paź 17, 2007 14:10   

klikasz siemens device w mpm i powinno polaczyc. ew klikasz odswiez. albo mpm i ustawienia, zakladka polaczenie i ustaw odpowiedni kom i telefon

HUNTER209 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Paź 17, 2007 19:31   

W takim razie chyba coś pokręciłem :/ Odpalam mpm i widze coś takiego:

I co dalej? Nie widze żadnego "siemens device"

Piotrek.m-wo 
Help Team

Wysłany: Pią Paź 19, 2007 18:47   

w moj komputer masz siemens device. albo w extras w tym panelu. i powinno otworzyc ci sie "data"

Bercik 
Moderator

Telefon: LG KU990 Viewty / Siemens C75
Sieć: PLAY / HEYAH
Karta Pamięci: MicroSD Kingston 2GB
Imię: Hubert
Piwa: 26/6
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 09:48   

HUNTER209, może poprostu masz zły kabel. A jak jest dobry to pokombinuj coś w ustawieniach w MPM- "Options". Albo też spróbuj ściągnąc VNavigatora :)

Jesteś osobą oglądającą ten opis :D

HUNTER209 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Paź 20, 2007 10:38   

Heh udało się :)

Dzięki wam wszystkim :D

Odpowiedz do tematu