Dobra. Mam telefon od ponad tygodnia i myślę, że już czas napisać co w nim jest świetnego a co mi się nie podoba Więc jedziemy:
"efka" jest zbudowana z dość solidnych części, szczególnie często zimna blacha okrywająca większą część klapki robi wrażenie. 4 przyciski na klapce zapewniają w miarę dobrą kontrolę nad mp3 i aparatem choć czasami denerwuje mnie to, że nie mogę przy zamkniętej klapce włączyć nagrywania wideo czy zadzwonić do jakiegoś kontaktu z książki telefonicznej (trzeba to zrobić przy otwartej klapce i dopiero potem można ją zamknąć).
zdjęcia na dworze są obłędne, po prostu bajka, w pomieszczeniach pojawia się ziarno jednak da się je zniwelować do małego stopnia. dźwięk z głośnika jest dobrej jakości, zaczyna troszkę charczeć przy wyższych głośnościach rzędu 8-10, ogólnie głośność jest dość wysoka. dźwięk ze słuchawek jeszcze lepszy - żyć nie umierać.
klawiatura minimalnie się rusza, to samo z poruszaniem się klapki na boki gdy jest zamknięta - też minimalnie. na szybce wew. wyświetlacza odbijają się trochę kształty gumek na klawiaturze gdy klapaka jest zamknięta ale widać je tylko pod słońce. niestety na szybce zostają wszelkie odciski po palcach...
jeśli chodzi o dostosowywanie go to jest w porządku. nie ma walki o zmianę dzwonka SMS jak w Sony Ericssonach, motywy da się zmienić i są łatwo dostępne, można także robić własne (program na PC). konfiguracja GPRS, MMS jest dość żmudna ale da się to zrobić i potem nie trzeba się tym przejmować. program Mobile Phone Manager dostarczany wraz z telefonem przesyła dane z bardzo niską prędkością więc polecam używać czegoś innego np. SXG75 Controller (Brew Mobile Commander).
większość gier działa nie ma problemu jak w EL71 choć oczywiście znajdzie się i wiele takich, które albo się nie dadzą zainstalować, albo się nie uruchomią, albo będą się przycinać (to chyba jasne jeśli są tworzone pod np. SE K800i ). podobnie z aplikacjami. ah... jeśli już tutaj jesteśmy to fon ma fabrycznie wgranych kilka ciekawych aplikacji np. bazę danych z koktajlami, czyli służącą do zdalnej kontroli nad komputerem przez Bluetooth.
ustawienia są czytelne i łatwo można skonfigurować fonik tak jak chcemy mamy kilka rodzajów wibry do wyboru a także standardowe rozwiązania jak profile, ustawienia oszczędności baterii itp.
soft nie jest do końca dopracowany choć w wersji 58 spisuje się całkiem nieźle. telefon chodzi z w miarę dobrą prędkością. da się znaleźć tak jak pisałem wyżej niedociągnięcia jak np. znikająca tapeta z karty pamięci po restarcie fona.
niestety plamą na wizerunku tego telefonu jest jednak seria, którą wypuszczono bez antenki co znacznie pogarsza zasięg (czasami w ogóle go nie ma). aby sprawdzić czy mamy antenkę zdejmujemy górną klapkę, odkręcamy dwie śrubki. teraz paznokciami podhaczamy dolną klapkę, którą następnie po prostu zsuwamy. jeśli w dolnej części telefonu przy rogu mamy taki miedziany drucik znaczy że antenka jest (to ona). jeśli nie idziemy reklamować telefon, wkładamy w tą dziurę inny miedziany drucik, który zastąpi antenkę albo zostawiamy to w spokoju (tę część pisałem w oparciu o informacje związane z antenką ze strony forum.siemensiak.pl)
uff, ale napisałem komu się będzie chciało to czytać :rotfl: ale mam nadzieję, że ten post przybliży osoba chcącym kupić "efkę" ten telefon.
Telefon: Nokia 6020
Sieć: ERA Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Posty: 25 Skąd: /home/ja
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 08:09
wszyscy tak slodzicie temu telefonowi... a czytajac inne komentarze jak np tutaj: http://www.gsmonline.pl/p...F81?s0p_id=1248 mozna sie skutecznie zrazic do tego telefonu, fatalny serwis to raczej wystarczajacy powod zeby nie kupywac tak niedopracowanego telefonu...
Telefon: Sony Ericsson P1i/W1i mod. by CirA$ .
Sieć: Orange POP
Karta Pamięci: SanDisc M2 4GB
Imię: Barttek . xD Pomógł: 27 razy Wiek: 16 Posty: 458 Piwa: 17/9 Skąd: Puck City (Gdynia)
Racja Graba napewno lepszy od tej noki!Ale również lepszy według mnie od SE W300i a jest oczywiście według mnie poruwnywalny z SE K750i!To oczywiście moja sugestia!A co do tego forum to ludzie tam piszą byle co aby coś napisac i aby skrytykowac telefony wogle nie wiem poco takie fora są tylko ludzi wprawiają w bład!
Telefon: Sony Parkinson K810i
Sieć: Heyah Pomógł: 272 razy Wiek: 20 Posty: 2385 Piwa: 34/25 Skąd: Żary
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 09:17
a na tej stronie co podał la_marionet wogóle są same głupoty powypisywane , np. że nie ma aparatu albo że nie otwiera plików typu Word, Excel, Power Point, PDF , żenada i jak na każdej stronie pamięć węwnętrzna 64mb a tak naprawde jest 72,16
telefon jest w wg. mnie najlepeszym wyborem pod względem cena/jakość. a co do ilości otwarć klapki to pytanie co najmniej głupie... jak nie miałeś nigdy telefonu z klapką (a widać że nie miałeś albo nie masz o tym zielonego pojęcia) to nie wypisuj takich głupot...
[ Dodano: 2007-05-05, 12:32 ]
co do tego co zostało powypisywane na stronie którą podałeś nie wypowiem się bo szkoda czasu
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 20:36
graba napisał/a:
napewno jest lepszy niż twoja Nokia 6020
nie chodzi mi o porownanie tego telefonu do tego co aktualnie posiadam... zastanawiam sie nad kupnem tego telefonu ale jak na razie to nie jestem do niego przekonany...
miver napisał/a:
a co do ilości otwarć klapki to pytanie co najmniej głupie... jak nie miałeś nigdy telefonu z klapką (a widać że nie miałeś albo nie masz o tym zielonego pojęcia) to nie wypisuj takich głupot...
ja nie mialem ale po opini znajomych ktorzy mieli telefony z klapka i mieli z nimi spore problemy bo po 3-4miesiacach dzialy sie dziwne rzeczy w wyswietlaczem to jaka mam pewnosc ze w tym benq-siemensie nie bedzie podobnie?
brain1990 napisał/a:
a tak nawiasem mówiąc to nigdy nie patrz na komentarze na takich stronach wchodzą na nie dzieci neo i piszą bzdury że nieładnie wygląda itp.
akurat na tamtej stronie niektore komentarze albo wg Ciebie 'bzdury' sa calkiem przekonywujace
porownujac nokie i siemensa np moja 6020 i C75 (mialem obydwa) to jezeli ktos chce miec niewieszajacy sie telefon na ktorym szybko i wygodnie pisze sie sms, bateria trzyma dosyc dlugo (przecietnie do 5dni), nie wiesza sie, nie gubi zasiegu ani nie ma problemy z dzojstikiem to 6020 spelnia te wymagania, co do C75 pod tym wzgledem to roznie z tym bywalo...
la_marionet, nie porownuj c75 z nokia 6020 bo to inna bajka :rotfl: ile rzeczy mozna zrobic z sinmensem , o ile lepszy ma aparat, wyswietlacz duzo wiecej pamieci : napewno c75 jest duzo lepszy a smsy pisze sie zaj.... bo nie uzywam t9 i jet bardzo dobrze :hyhy: :hyhy:
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 22:54
ja lubie slownik i dlatego jak dla mnie lepiej sie pisze na 6020, wiem ze nie przyznacie mi racji bo jestem w mniejszosci i kazdy tutaj wielbi swojego siemensa
Telefon: Sony Ericsson P1i/W1i mod. by CirA$ .
Sieć: Orange POP
Karta Pamięci: SanDisc M2 4GB
Imię: Barttek . xD Pomógł: 27 razy Wiek: 16 Posty: 458 Piwa: 17/9 Skąd: Puck City (Gdynia)